keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Asiaa ruuasta ja meal plan

 

Olen edelleen aaltoilevasti hieman puolikuntonen ja tiistaina tämä alkoi tuntua enemmänkin allergialta kuin kunnon nuhalta. Tänään havahduinkin siihen, että hei, tämähän on vanha kunnon tuttuni lisäaineyliherkkyys, mutta nyt hieman radikaalimpana versiona kuin aiemmin! Varsinainen lisäaineallergia on todella harvinaista ja sitä minulla ei ole koskaan todettu, mutta yliherkkyys sen sijaan tapahtuu aika ajoin. Tuolloin oireina ovat lievästi kipeä olo, ihon kutina, finnien ilmestyminen kulmakarvojen väliin ja niiden yläpuolelle eli kohtiin, joihin minulle ei yleensä koskaan tule finnejä, mielialojen heittely, yleinen väsymys ja mahan oireilu.

Yleensä finnit ja ihon kutina ovat olleet ne ensimmäiset merkit, jolloin olen saman tien havahtunut tilanteeseen, mutta nyt tämä alkoi hieman "väärästä" päästä eli siitä aiemmin viimeisestä oireesta, joka on kipeä olo. "Onneksi" tänään aamulla olivat kuitenkin ilmestyneet tutut iho-ongelmat, jolloin osasin yhdistää tämän nuhaisen olon tuohon yliherkkyyteen. Lisämotivaatiota siis ruokavalion haltuunottoon, sillä tällä viikolla olen tähän asti syönyt pois vielä vanhoja ruokia, joten ruokavalio ei ole ollut niin terveellinen kuin mikä on lopullinen tavoitteeni. 

Hyvässä kohtaa tulee siis tämä ruokapostaus eli.....

En erittele tässä ruokamääriä, joita tulen syömään, sillä niiden osalta on vain lähtökohta ja ikään kuin alun kokeilu ja jos se ei toimi niin nostetaan ruokamääriä. Lähtökohtaisesti kokeillaan mennä noin 1500 kalorilla riippuen hieman valitsemistani ruuista, mutta olen aika varma, että siinä vaiheessa, kun otan kunnolla mukaan HIIT:it ja salitreenaamisen niin tuota määrää täytyy nostaa. Myös jos joku miettii, että rasva ehkä palaa miinuksilla, mutta lihas ei kasva niin onneksi näin ei sitkeästä harhaluulosta huolimatta kuitenkaan ole, vaan lihas kasvaa myös miinuskaloreilla, kunhan se ei huitele jossain -800-1000 kalorissa joka päivä ja kunhan kehoa ruokkii kunnon ruualla.

Ateriasuunnitelmassa on ihanan paljon mahdollisuuksia muokkailla päiviä juuri sellaisiksi kuin huvittaa ja kyllästymistä tuskin tulee ihan heti tapahtumaan! Lisäksi tästä on helppo lisätä ruuan määrää siinä vaiheessa, kun pääsen vihdoinkin unelmakroppani ylläpitovaiheeseen.

Aamupala:

  • tuorepuuro valitsemallani makuyhdistelmällä (esim. raakakaakaojauhe ja mustikoita tai vaniljajauhetta ja vadelmia jne.) ja protskujauheella sekä chia-siemenillä

Lounas:

  • iso hedelmäsalaatti (iso tarkoittaa siis noin 400-500 kalorin kokoista, hedelmiä saa vaihdella oman mielen mukaan)

Treenin jälkeen: 

  • palkkari, kun treeninä on ollut sali tai HIIT

Päivällinen*:

  • proteiinia (eli esim. tofu, tempe, seitan jne.)
  • kasviksia keitettyinä, höyrytettyinä, paistettuina tai uunissa (saa käyttää hieman öljyä kahden viimeisen valmistustavan kanssa)
  • täysjyväriisiä, -spagettia tai -pastaa
  • rasvan lähde (avokadot, pähkinöitä, siemeniä jne)

* Päivällisen kohdalla on tarkoitus, että noin 2/4 lautasesta olisi proteiinia, lopusta 2/3 kasviksia ja riisiä/pastaa jne. ja 1/3 rasvaa. Lisäksi mausteina käytän kaikkea, mitä vain keksin, mutta suolaa en lisää ruokaan!

 

Mitä, ei vähähiilarista, yli 100 g proteiinia per päivä tyyppistä ruokavaliota?! Joo ei, onneksi, sillä ruuansulatuselimistöni pääsee tällä ruokavaliolla niin paljon helpommalla ja tiedän, että pääsen kokemaan myös muut tälläisen ruokavalion plussat eli ihoni tulee tasaisemmaksi ja kirkkaammaksi, saan loputkin finnit huspois, maha pysyy tyytyväisenä eikä turpoile pitkin päivää ja energiaa riittää! Tällä ruokavaliolla proteiinia kertyy kuitenkin noin 80 g, mikä on enemmän kuin tarpeeksi painoni huomioon ottaen, joten no worries.

Olen aiemminkin täällä kirjoittanut siitä, miten ns. tavallinen proteiinipitoinen treenaajan ruokavalio ei ole tuonut hyvää oloa, päinvastoin. Tuo oli asia, jonka talven 2020-21 kokeilun jälkeen vain hyväksyin ja totesin, että täytyy mennä kroppani ehdoilla. En ole löytänyt itselleni ja oireisiini mitään sopivaa oireyhtymää, mutta toisaalta olen ajatellut, että ei tarvitsekaan niin kauan kuin olen kuitenkin löytänyt elämäntavan, jolla maha ja keho toimii niin kuin pitääkin.

Tässä ison löydön toi viime vuoden kesäkuun Havaijin matkani, jolloin elelin pääasiassa hevi-osaston ruuilla ja olo oli vain aivan mieletön! En syönyt ollenkaan muuta prosessoitua ruokaa kuin raakaproteiinijauhetta smoothieiden kanssa ja esimerkiksi tofua, mutta en välttämättä sitäkään edes päivittäin. Tuon matkan aikana minulle avautui aivan uusi maailma: elämä ilman mahan jatkuvaa outoa oireilua ja liiallisen veden varastoitumista kroppaan ja kasvoihin. Kotiinpaluun jälkeen olen pääosin jatkanut samalla linjalla, mutta tuonut myös muita terveellisiä ruokia ja ruoka-aineita arkeeni, jotta ruokavalioni on mahdollisimman monipuolinen.

Sitten on toki ollut sellaisia kausia, jolloin on tullut syötyä prosessoitua ruokaa ja ihan puhtaasti roskaruokaa ideaalia enemmän ja kyllä sen vain heti huomaa olossa! Nuo hetket ovat usein olleet sellaisia, että olen ajatellut olevani aivan liian tiukkapipoinen ruokavalioni kanssa ja että ”kyllähän mä nyt voin, kun muutkin”. Mutta kun ei siitä oikeasti tule edes mitään henkistä mielihyvää ja usein nuo ruuat ovat maistuneet pelkästään rasvalta, suolalta, esansseilta tai sokerilta. Lisäksi huomaan jääväni todella helposti koukkuun noihin kemikaalikoktaileihin, joten niin kuin alkoholistikaan ei juo yhtäkään lasillista niin samoin myös minun täytyy vain antaa keholleni lupa olla ilman sellaisia ”ruokia”, jotka eivät oikeasti ole ruokaa ja ravintoa nähneetkään.

Ehkä tässä on riittävästä lätinää ruuasta ja seuraavassa postauksessa avaan enemmän tulevaa liikuntasuunnitelmaa! =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti