sunnuntai 21. elokuuta 2022

Terveysasioita, fitnessiä ja voittajafiilistä!

Huhheijaa millainen viikonloppu takana! Toisin sanoen: paljon reeniä, verikokeet, kehonkoostumusmittaus, alkoholittomuudesta nauttimista eli alkoholitonta piña coladaa ja rannalla vibailua, pari leffaa, pari vikaa promokeikkaa ennen yliopiston alkua, yks jazz-keikka, kodin viikkosiivous ja pakkailua. Ensi viikon tiistaina siis muutan Pepperdinen kampukselle, joten nykyinen asunto täytyy laittaa nättiin pakettiin tämän kuun loppuun mennessä. Eli onneksi aikaa vielä on, mutta haluan tämän asunnon niin siistiksi ja tyhjäksi kuin mahdollista ennen tiistaita, jotta tämä ovi on ikään kuin suljettu eikä asioita jää turhaan roikkumaan. Tuntuu jotenkin niin typerältä asua ihan lähellä yliopistoa ja silti joutua muuttamaan kampukselle, mutta those are the rules ensimmäisen vuoden kandiopiskelijoille. Onneksi mun tuleva kämppis vaikuttaa todella mahtavalta tyypiltä, joten eiköhän tästä selvitä ihan kunnialla!

Joka tapauksessa ihanaa pikku kiirettä ja kuitenkin päällä on koko ajan ollut todella rentoutunut olo. Muutenkin voisi viikon liikunnoista (jotka on nyt päivitetty Liikuntaseuranta-sivulle) sanoa sen verran, että tän viikon teema on ehdottomasti ollut hämmästyminen omaan kehoon ja siihen, millaisia tuloksia saan todella lyhyessä ajassa! Tein siis tiistaina raivonpuuskissa 20 minuutin HIIT-treenin ja tein samaisen treenin myös torstaina. Torstaina jaksoin jo tehdä muutamat liikkeet "kokonaan" eli en käyttänyt low impact-versiota, vaan hypin menemään. Fitbitin data näytti kuitenkin paljon isomman muutoksen näiden kahden treenin välillä kuin millainen oma fiilis ja mutu oli treenin jälkeen (Huom! Olen laskenut tähän myös noin 10 minuutin venyttelyn eli sen takia treenin pituus on puoli tuntia tuon 20 minuutin sijaan):

Eli yhden treenikerran jälkeen olisi jo ihan kunnolla pitänyt step upata, jotta olisin päässyt samoihin tehoihin kuin tuon tiistain treenin kanssa! Toki huomasin, että treeni kulki paremmin torstaina, mutta kyllä sitä silloinkin sai purra hammasta ja harva liike oli kokonaan tuskaton, joten en osannut odottaa tuollaista pulssin laskua. Mutta hei, meidän kehot ei oo mikään helppo yhtälö vaan moni asia vaikuttaa toiseen ja tuo voisi olla vain onnekas sattuma? 

No, eilen lauantaina mun piti mennä aamukävelylle, mutta sitten vain tuli that gym feeling ja päätinkin kävelyn sijaan mennä kellariin pumppaamaan rautaa. Olen siis treenaillut salilla silloin tällöin, mutta en todellakaan mitenkään säännönmukaisesti tai tavoitteellisesti vaan tehnyt niitä liikkeitä, mitkä on sillä hetkellä tuntuneet hyviltä ja lähinnä treenannut ajatuksella "kunhan teet edes jotain ja nautit liikkumisesta". Lauantaina tuli kuitenkin sellainen olo, et okei, nyt on pakko kaivaa esiin helmikuinen treeniohjelma ja kohdata faktat siitä, että joudun alottamaan salitreenit ns. nollasta, koska treenaminen on ollut niin up and down jo puolen vuoden ajan. Tuo on sellainen asia, jonka kohtaamista olen vältellyt, koska se on vaan niin masentavaa tajuta, miten kauas on pudonnut vaikka omissa helmikuun suunnitelmissa kimalteli kunnon tehomimmi nyt alkusyksystä.

Otin siis esiin treenikirjani, johon olin kirjannut helmikuun treeniohjelman ja lähdin kokeilemaan sitä. Ja arvatkaapa mitä? Kaikki alakropan treenit sujuivat aivan samoilla painoilla ja toistomäärillä kuin helmikuussakin, jolloin minulla oli kuitenkin pohjalla pidempi säännönmukainen ja tavoitteellinen treeniputki. Vatsojen osalta perusvatsat eivät onnistuneet painoilla, mutta muuten tein kaikki vatsatreenitkin samoilla luvuilla kuin helmikuussa. Yläkropan osalta piti kahden liikkeen kohdalla laskea painoja, mutta toistomäärät menivät heittämällä! Ainoa miinus oli tuolla ensimmäisessä kuvassakin näkyvä ehdottoman väärä valinta eli ensi kerralla täytyy laittaa sellaiset urheiluliivit, jotka eivät painaudu ihoon niin pahasti, että tuli noita ihania ihon alaisia verisuonten katkeamia.='D Ei tuo toppi edes tuntunut niitä vatsoja ja frog pumppeja heitellessä mitenkään inhottavalta, mutta suihkuun mennessä havahduin tuohon kivaan kuvioon!

No anyways, ton treenin jälkeen istuin hetken aikaa vain paikoillani tosi pöllämystyneenä ja sitten meinasinkin purskahtaa itkuun, koska mut valtasi niin käsittämättömän suuri kiitollisuus mun kehoani kohtaan. Hitto vie millainen tehopakkaus se on, kun vaan pidän siitä huolta! Nimittäin eilen otetut verikokeetkin näyttivät hyvää suuntaa: hormonitoiminnan voi nyt katsoa normalisoituneeksi ja lisäksi aiemmin viitearvoihin laskeneet ja normalisoituneet kokeet (magnesium ja raudan imeytyminen) ovat pysyneet vakaina eli jes! Kolesteroliarvojen kanssa ollaan seuraavassa tilanteessa, jossa ensimmäiset arvot ovat maaliskuulta, seuraavat kesäkuulta ja boldattuna lauantain tilanne:

    • kokonaisarvo: 7,2 mmol/l -> 6,4 mmol/l -> 6,0 mmol/l (<5 mmol/l)
    • hyvä: 1,3 mmol/l -> 1,49 mmol/l (ei muutosta)
    • huono: 5,9 mmol/l -> 5,2 mmol/l -> 4,2 mmol/l (<3 mmol/l)

Kokonaiskolesteroli ei siis ole laskenut kovinkaan paljoa kesäkuusta eikä HDL:ssä ole tapahtunut muutosta, mutta tuo LDL:n tippuminen melkein tasan neljään on kyllä woop woop, sillä alin minulla mitattu LDL on 4,0, joten ei olla enää hirveän kaukana siitä! Eihän tuo kokonaisarvo 6,0 mmol/l mikään hyvä tulos ole, mutta nyt LDL on tippunut sellaisille viiterajoille, että ottaen huomioon tämän hetkisen hyvän terveydentilani, elämäntapani ja sen, että minulla ei ole sukurasitetta sydänkohtauksiin, niin mitä luultavimmin saan jatkaa tällä kolesteroliarvojen laskemisella pelkästään elämäntavoilla. Lääkkeilläkin on siis uhkailtu... 

Eilen otettiin tosiaan ihan kunnon setti verikokeita eli kyseessä oli vähän niin kuin Jenkki-versio niistä Puhti-kokeista, joita Suomessa voi käydä ottamassa. Mun piti käydä tuollaisessa, kun viimeeksi kävin Suomessa, mutta en sitten ehtinytkään eli nyt, kun oli mahdollisuus käydä tutkituttamassa kaikenlainen mahdollinen niin olihan tuo tilaisuus pakko hyödyntää! Eipä voi kuin todeta, että ihmiskeho on kyllä todella mielenkiintoinen, kun yksin veressäkin on jos minkälaista vipeltäjää. =D Nyt on ihan faktatietonakin se, että mun punasolut on aika hulkeja, viitearvojen rajoissa toki kuitenkin! Ainoa mahdollisesti seurantaa vaativa voisi olla valkosolut, sillä niissä oltiin useissa kohdin viiterajojen alarajoilla eli tällä hetkellä ei ole oikein tietoa siitä onko tämä ihan normaali tila keholleni, jolloin tuo on ok vai onko tekeillä jotain, mikä vaatisi seurantaa.

B12-vitamiini oli 111 pmol/l ja 35 on viitearvojen alaraja, joten yeah buddy! No joo, nuo verikokeiden tulokset olivat todella mielenkiintoisia ja muutama valmistuu vielä luultavasti huomenna tai viimeistään tiistaina. 


Tänään on myös otettu kehonkoostumusmittaus, jonka tuloksia koneelle näpytellessä tajusin, että apua, mun taulukothan on ollut aivan päin puuta jo ties miten pitkään! ='D Mulla on ollut siitä taulukosta pari eri versiota ja ainakin yhden kerran on käynyt sellainen moka, että en ole tallentanut tarvittavia tietoja tai mulla on jäänyt kesken sen taulukon täyttäminen ja oon unohtanut, että siellä on ollut "väärää" tietoa. Ja tämä tietty on vaan kumuloitunut koko ajan. Lisäksi oon myös poistanut noista luvuista joitakin kehonkoostumusmittauskertoja, jotta tulokset ovat vertailukelpoisia, koska osa tuloksista oli otettu toisella laitteella kuin InBody, joten ne tulokset ovat hieman heitelleet.

No joka tapauksessa avaan tarkemmin uusia tuloksia ja läväytän uudet kehomuutoskuvat tänne seuraavassa postauksessa, sillä tästä on jo paisunut aika massiivinen. Eli palaillaan pian ihan faktuaalisenkin edistymisen tiimoilta! c;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti